Sunday, July 13, 2008

Cerita Lagi

Asalamualaikum semua. Barulah hari ini akak dpt memblog semula. Sebenarnya sudah rindu benar nak memblog tapi nak buat camana akak sibuk benor. Berpindah office dari atas ke bawah. hari ni barulah rasa lapang sikit. Dapatlah akak memblog sebaris dua ayat.

Dah lama juga akak tak menulis pasal Hariz. Dah enam bulan Hariz bersekolah. Dari malas pegang pencil dan tak tahu menulis. Nah sekarang tulisan Hariz makin kemas. Jumaat lepas akak kena ke pejabat awal. Jadi lepas kejutkan Hariz,mandikan dan siapkannya dan hidangkan sarapan pagi dia tercatuk depan tv nonton vcd kegemarannya 'Evolusi KL Drift'lepas tu akak tinggalkan Hariz dengan neneknya untuk tunggu auntie Visha hantar Hariz ke sekolah. Petangtu pulak akak balik lambat, lepas Maghrib baru sampai rumah. Bila dengan pintu pagar terbuka, Hariz cepat-cepat buka pintu dan tunggu akak di muka pintu dan dia mula peluk cium akak dan tanya kenapa Umi balik lambat. Jawapan akan tentulah standard, banyak ekrjalah sayang.Hariz dah berminggu-minggu bermalam dirumah akak. Lagipun akak dan Hariz yg mahukan begitu supaya Hariz tak perlu bangun terlalu awal dan tidaklah Hariz letih sangat. dan Hariz lebih mendengar kata dan senag buat kerja sekolah dan ulangkaji dengan kakak. tentulah dalam menangani karenah kanak-kanak kita mestilah gunakan pendekatan saikologi. Khamis lepas Hariz mudah faham latihan matematik (take away)Mamanya sampai terpinga-pinga tengok Hariz boleh buat sendiri(tentulah under my supervision dan tunjuk ajar akak sebelum ini). Nah sekarang Mamanya dah tahu kebolehan anaknya. Jumaat depan adalah hari perjumpaan ibubapa guru utk penggal Kedua. Tentu guru sekolahnya melaporkan peningkatan kebolehan Hariz.

Hariz memang ingat sangat apa-apa yg Umi ajarkan. Ada satu ketika, Hariz diajak pulang oleh mamanya, masa tu kerja sekolahnya menimbun. Lepas tu ada satu objek/ perkataan tu mamanya tak tahu. Apa bendanya ni. Hariz dengan confidentnya bagitau mamanya Yeti. Itulah yg akak ajarkan sejak beberapa minggu yg lalu dan itu jugalah antara perkataan dan gambar-gambar yg ada dlm bukunya sejak sekian lama.Mamanyapun salute kat akak sebab apa yg akak ajarkan melekat kat kepalanya. Begitu juga tulisan mandarin, stroke-stokr dlm mandarin tu dia tau sgt tapi sebutannya agak kurang. Jadi akak terpaksalah buka kamus mandarin bergambar. Itupun bukan semuanya ada dalam kamus.

Oklah sekian dulu utk kali ini. Sampai jumpa lagi.

No comments: