1. 1 cwn tepong gandum
2. 1 sudu kecil baking powder
3. 1/4 sudu kecil soda bikarbonet
4. 1/4 sudu kecil garam
5. 2 sudu besar gula putih
6. 1 biji telor - yg besar
7. 3 sudu minyak jagung (dlm resepi dia nak unsalted butter - dicairkan..actually kalau pakai margerine pun boleh)
8. 1 cwn air suam
9. 2 sudu besar buttermilk powder
10. Perasa Buttermilk
caranya
1. campurkan bahan no 1 hingga no 5 dlm bekas
2. buttermilk powder dicampur dgn air suam tadi - kacau hingga rata
3. masukkan telor dlm campura buttermilk - pukul hingga rata
4. masukkan perasa buttermilk - gaul rata
5. masukkan dlm adunan tepung dan gaul hingga rata - jgn dipukul kuat sgt pulak tau
6. Perapkan about 1/2 jam then baru dimasak dlm kuali yg x melekat.
7. angkat dan hidangkan dgn honey or golden syrup or susu heheh
Note : lagi sedap kalau adunan ini disimpan dlm peti ais selama 1 mlm kerana adunan ini akan lebih lembut bila dimakan...
untuk yg x dpt Buttermilk nie, ini cara alternative yg lain
1 cwn susu segar
1 sudu besar lemon or cuka
gaulkan and biarkan 5 - 10 min
kredit buat : Afiza Ahmad (Ibu kpd 5 anakanda yg cun melecun)
Thursday, July 12, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment