Sunday, December 10, 2006

Berhati-hati dengan Minyak Angin

Ibubapa dan penjaga kanak-kanak sila baca dan berikan perhatian yang sewajarnya.Walaupun kejadian ini telah lama berlaku tetapi jadikanlah ianya sebagai pengajaran.

Ini untuk pengetahuan anda dan bolehlah anda sampaikan atau pesan kepada kawan-kawan tanpa mengira kaum agar apa yang berlaku kepada anak saya tidak berulang kepada anak kawan-kawan kita dan juga umat manusia seluruhnya.

XYZ ( anak kesayangan saya yang kelima) berusia 3 tahun.

Kronologi kejadian

17/08/04

Deman biasa dan dibawa ke klinik untuk perubatan

18/08/04

Masih deman dan perut kembong akibat tak selera makan kerana sakit tekak (bengkak)

19/08/04

Saya kurang senang dengan kesihatan anak saya dan bawa dia berjumpa doktor pakar. Setalah diperiksa soalan pertama yang doktor tanya kepada saya serta isteri saya ialah...'ada sapu apa-apa minyak di perut' bererti sebagai doktor dengan ilmu kedoktorannya dia tahu bahawa puncanya adalah disebabkan minyak angin.

Anak saya dimasukan ke wad. Dia dalam keadaan koma tanpa membuka mata,berkata-kata, bergerak dan pernafasan pun dibantu dengan alat penafasan oksigen. Darah,kencing diambil bagi tujuan pemeriksaan.

Keputusan pemeriksaan :

Hati anak saya bengkak teruk disebabkan minyak angin telah menyerap masuk ke dalam tubuhnya. Kencing anak saya juga mengandungi minyak tersebut. Kesemua saluran darah menghadapi kesukaran akibat minyak itu. Anak saya tak sedarkan diri dan terus koma. Dia dibawa ke wad ICU dan dirawat oleh 6 orang doctor, antara 6 orang doctor, 2 darinya adalah dari Jerman. Kedua belah kakinya ditebuk untuk memasukan ubat dan oksigen dengan mengunakan tiub. Kedua tangan juga ditebuk untuk memasukan glukos dan darah Kepala juga ditebuk di bahagian dahi untuk memasukan cecair ubat.

Saya disuruh oleh pihak hospital untuk tandatangan hampir 7 keping document untuk membenarkan anak saya diselamatkan dengan apa jua risiko anpa menyalahkan pihak doctor. Saya bersetuju. lhamdullilAllah ..Anak dapat diselamatkan akhirnya dengan izin Allah an kini dia telah dipindahkan ke wad biasa. Dia telah pulih hampir 80% an sudah mampu untuk memanggil saya BAPAK bila saya disisi.

Ikhlas...Ketika anak dalam keadaan sedemikian segala harta, moto besar, kereta dan semua yang ada di dalam dunia ini tidak bernilai lagi. Hampir 3 hari saya tak makan langsung dan air mata sentiasa berlinangan, saya seolah hilang malu dan tak bernyawa.. Isteriku ….tolong pastikan jangan ada walaupun satu botol minyak- minyak yang dibeli direct dari penjual tepi jalan, penjual rumah-kerumah, pemberian dari jiran dan sebagainya.......kerana mungkin ianya akan membunuh anak kita sebab kita sendiri pun tak tahu isi kandungannya.

Tergerak hati saya untuk memberitahu awak dengan harapan pengajaran ini dapat membantu anak orang lain dari menjadi mangsa MINYAK seperti anak saya.

Terima kasih untuk e-mail yg dikirim oleh seorang teman.

No comments: