1). KACAU LABU
Bahan-Bahan :
1 biji Labu ( 1 kilo )
1 kilo Santan
2 cawan Gula Pasir
3 keping Gula Melaka
2 helai Daun Pandan
6 biji Telur
Cara-cara:
Labu dikupas kulitnya, dibuang biji. Kemudian rebus hingga separuh hancur. Masukkan Santan, Gula Melaka, Gula Pasir dan Daun Pandan ke dalam kuali, kacau hingga hancur. Pukul Telur hingga sebati dan mauskkan ke dalam kuali tadi. Kacau hingga naik minyak dan boleh digolekkan.
2). PULI UBI KAYU
Bahan-Bahan :
1 kilo Ubi Kayu
1 biji Kelapa
5 keping Gula Kabung
½ kilo Gula Pasir
2 helai Daun Pandan
Sedikit Daun Pisang
Sedikit tali untuk mengikat
Segenggam Beras / digoreng sehingga garing
Cara-Cara :
Ubi Kayu disagat, perah dan buang airnya.
Kemudian dibungkus dengan menggunakan daun pisang.
Setelah dibungkus Ubi Kayu tadi diikat kemudian direbus sehingga masak.
Kelapa diparut dan dimasukkan sedikit Garam.
Cara-cara membuat Air Gula :
Gula Kabung dan Gula Pasir dimasak hingga pekat. Masukkan Daun Pandan dan biar seketika. Lopes yang telah dimasak tadi digaul bersama Kelapa Parut, taburkan Beras Goreng kemudian hidangkan bersama Air Gula.
3). LOPES PULUT
Lopess
Bahan-Bahan :
1 kilo Beras Pulut
1 biji Kelapa
½ kilo Gula Pasir
½ kilo Gula Merah
Sedikit Daun Pisang / Tali
2 helai Daun Pandan
Secubit Kapur Sireh
Cara-Cara :
Basuh Beras Pulut hingga bersih. Kemudian masukkan Kapur, bilas sekali lagi kemudian toskan. Kelongsongkan Daun Pisang sehingga menjadi tiga segi, masukkan Beras Pulut dan dilipat-lipat buat sehingga menjadi dua, ambil kedua-duanya cantumkan sekali dan ikat dengan tali, rebus sehingga masak.
Air Gula
Gula Merah dan Gula Pasir dimasak sehingga pekat, Lopes yang telah dimasak tadi digaul bersama Kelapa Parut kemudian dihidangkan bersama Air Gula.
Thursday, March 08, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment