Monday, February 05, 2007

Usir Stress dalam Seminit

Kita selalu mengalami situasi tertekan atau stres. Bertenanglah, ada cara mudah untuk mengusir stres. Anda hanya perlukan masa seminit utk mengawal diri ketika stres datang Begini caranya :-

1. Dengar muzik
Ketika bangun tidur jgn membuka stesen radio yg bakal menyiarkan berita mengenai bencana atau tragedi. Ia pasti membuat anda semakin stres. Sebaik-baiknya dengar muzik kesukaan anda atau pasang kaset lagu-lagu lembut, memuji Allah atau bacaan Al-Quran.

2. Mencium
Banyak kajian yg dibuat membuktikan bahawa mencium aroma menyenangkan boleh memperbaiki suasana hati. Nyalakan bekas aroma terapi dan titiskan minyak esensial kesukaan anda ketika stres sedang melanda jiwa. Cara ini boleh membantu anda lebih rileks di rumah, mahupun di tempat kerja.

3. Menangis
Ini cara paling menusiawi utk meringankan stres. Sekitar 85% wanita mengaku berasa agak ringan selepas menangis. Kenapa? Kerana air mata membebaskan kimia tubuh yg dibentuk sepanjang masa berlakunya stres.

4. Berbual
Ketika stres menyerang, berbuallah dgn teman anda. Cara ini boleh menjauhkan anda dari situasi tegang. Ini akan membuat anda berasa lebih baik dan membantu anda untuk rileks.


Cubalah langkah-langkah yg disebutkan semoga kita terhindar dari seksa stres.

No comments: